Zaman ilerledikçe karşımıza farklı teknolojiler de çıkabiliyor. İşte 2022’nin Teknoloji Trendleri ve bazı önemli detaylar.
2022’de dünyayla etkileşim şeklimiz üzerinde büyük etkisi olan teknoloji trendlerini merak edenler buraya! Bugün; cdn, artırılmış gerçeklik, bulut tabanlı sanal sunucu, 5g gibi her geçen gün giderek daha fazla yararlanmaya başladığımız teknolojilerle donatılmaktan memnun olanların seveceği bir listeyle karşınızdayız.
İnternete bağlı cihaz ağını ifade eden IoT (Nesnelerin interneti) bir çok cihazla karşımıza çıkıyor. IoT Baskülden buzdolabına, fitness takip amaçlı giyilebilir cihazlardan başlıyor. Sürücüsüz arabalara kadar bir süredir hayatımıza sızmaya çalışan teknolojilerin başında yer alıyor. Üretim sektörüne para kazanmanın yeni yollarını sunan bir teknolojidir. IoT’un sensör teknolojisi ve veri analitiğindeki etkisiyle içinde bulunduğumuz yılda 30 milyar cihaza ulaşması bekleniyor.
Herhangi bir kaynaktan gelen verileri kolaylıkla sorgulama – analiz etme – değerlendirme ve buna göre hareket etme özelliğine sahiptir. Geleneksel bilgisayarlardan çok daha güçlü olmasıyla ve birçok sektörde devrim yaratma potansiyeliyle ünlü kuantum bilgisayarlar, makine öğreniminden finansal modellemeye, geleneksel bilgisayarlar için çok karmaşık olan sorunları çözmeye başladı bile.
2022’nin Teknoloji Trendleri
Verileri işlememize, analiz etmemize ve yorumlamamıza yardım ederek sağlık, finans ve perakende gibi birçok sektörde zaten kullanılmakta olan ve hayatlarımız üzerinde büyük etkiye sahip olan yapay zeka (AI); 2022’de de en önemli teknoloji trendlerden biri. Birçok büyük teknoloji şirketinin yapay zeka teknolojilerine büyük yatırımlar yapmasından da anlayacağımız üzere AI; doğal dil işleme ve makine öğrenimindeki ilerlemelerle yaygınlaşmaya devam ediyor.
Ses ve görüntü tanıma, müşteri deneyimini iyileştirme, navigasyon uygulamaları, mobil asistanlar en önemli özellikleridir. Araç paylaşımı gibi uygulamalardaki üstünlüğü ile ününe ün katmaktadır. Yapay zekanın yakın gelecekte de çalışma ve eğlenme şeklimiz üzerindeki etkilerinin artması bekleniyor.
2022 Yılında Karşımıza Çıkan Teknolojiler
Genişletilmiş gerçeklik (Extended Reality-XR), metaverse’in yapı taşları olarak görülen sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi sürükleyici teknolojileri ifade eden bir terim. Gerçek ve sanal ortamların kombine edilmesini kapsıyor ve sanal dünyalar, nesneler ve insanlarla gerçek zamanlı olarak etkileşim kurmaya olanak tanıyor. Sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR) ve karma gerçekliğin (MR) kesişim noktasında yer alan XR; insanların sanal ortamları reel dünyada erişebilecekleri kadar gerçekçi bir şekilde ziyaret edebilecekleri etkileşimli deneyimler içeriyor. XR henüz günlük yaşamlarımızda kalıcılık sağlamış olmasa da eğlence, pazarlama, spor, turizm, eğitim gibi alanlar için önemli fırsatlar sunacak en trend teknolojilerden biri olarak görülüyor.
Genomik (Genomics), insan hücrelerindeki genetik mutasyonları tanımlamak için DNA dizilimini kullanan bir diğer trend teknoloji. Genetik değişikliklerin sağlığımıza etkilerini anlamaya çalışan bu alandaki son gelişmeler, birçok hastalık için insanların daha etkili tedavilere ulaşmasına ve tarımda verimini artırmaya olanak tanıyor.
Enerjinin geleceği gözüyle bakılan yenilenebilir enerji teknolojileri; hidrojen, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklardan güç üretmenin yollarını hayatlarımıza taşımaya devam ediyor. Hidrojen enerjisi teknolojisini ele alabiliriz. Fosil yakıtlar veya nükleer santraller yerine kimyasal reaksiyonlar yoluyla elektrik üretmek için hidrojen gazı kullanıyor. Yeni pil teknolojisinin elektriği kullanma şeklimizde devrim yaratacağı hatta geleneksel elektrik şebekelerini tamamen ortadan kaldırabileceği öngörülüyor.
Robotic Process Automation (RPA); tahmin ettiğiniz gibi robotlarla ilgili değil. Görevleri ve iş akışını otomatikleştiren yazılım tabanlı bu teknoloji; şirketlerin minimum insan müdahalesi ile operasyonları sürdürmesine olanak tanıyor. Verilerdeki örüntüleri belirlemek ve bu örüntülere dayalı kararlar vermek için yapay zekayı kullanan RPA; veri girişi, muhasebe, müşteri hizmetleri ve satış gücü otomasyonu dahil çeşitli iş süreçleri için kullanılıyor. RPA, önemli miktarda kodlama bilgisi içeriyor. Otomatik e-posta yanıtlarından, finansal işlem onayına kadar her detayı şekillendirmektedir. Görevleri önemli ölçüde hızlandırma, rutin görevler için harcanan çabayı azaltma gibi potansiyeller sunuyor.
Sonuç olarak tasarlandıkları andan itibaren heyecan uyandıran drone’lar, bulut tabanlı vds sunucular ve robot süpürgeler gibi hayatlarımıza işlevsellik katan teknolojilere alıştığımız gibi yukarıdaki trendlere alışmamızın da çok zaman almayacağını söylemek çok da ileri gitmek olmayacaktır. İş süreçlerinize ve güncel yaşantınıza nasıl dahil edeceğinize ve hangilerine yatırım yapacağınıza dair bilinçli kararlar vermek için yeni teknolojileri yakından takip etmenizi öneririz.