MIT’nin 2014’ün en yaratıcı şirketleri listesi geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Listede sürpriz değişiklikler var. Apple’ın bu listede herhangi bir sıralamada olmayışı en büyük göze çarpan düşüşlerden biri. Steve Jobs’ın zamanında inovasyon konusunda öncülük yapan şirketi günümüzde olgu olarak kabul edilen araştırmalarda yaratıcı şirketler arasında yer almaması eğer ortada bir ‘Apple mirası’ varsa korunamadığına en büyük örnek olarak teşkil ediyor.
Listede adı geçmesi konusunda ilginç şirketler de var. Bunlardan biri Walmart. Adının geçmesi normal olan firmalar da gözden kaçmıyor Oculus, Tesla, Uber gibi. Bir de hiç duyum almadığımız şirketler var onlar başka bir dosya ve araştırma konusu.
MIT’nin bu listeyi neye göre yaptığı muamma. Walmart’ı en yaratıcı şirketler arasında göstermenin bazı internet istatisiklerine dayandığını belirtelim. Takdir bu yöndeymiş diyelim. Buyurun listenin tam hali: