Son günlerde sıkça gündeme gelen Bitcoin hakkında temel bir bilgilendirme yazısı bu Soru-Cevap makalemizin konusu olacak. Bitcoin, temelde bir sanal para birimi. Sağladığı ödeme kolaylığı olarak PayPal’a benzetilebilir. Ancak PayPal ve diğer sanal ödeme yöntemlerine göre avantajları mevcut.
Bitcoin’in en yaratıcı özelliği herhangi bir finans kuruluşuna veya devlete bir bağlılığı olmayışı. Aracı kullanmadan direkt olarak kullanıcılar arasında para transferine imkan tanıyan Bitcoin bu sayede değerini çok daha iyi koruyabilir. Ekonomik krizlerden, borsadan ve manipülasyondan etkilenmiyor. Günlük hayatta kullandığımız para birimleri arasında hızlıca değişimi mümkün olan Bitcoin, yarattığı pazar açısından gri market olarak adlandırılabilir. Avantajlarına karşılık dezavantajları da mevcut.
Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto olarak biliniyor. 2009 yılının başında hayata geçen bu fikrin mucidine ilişkin tek bilgi bu kadar. BTC olarak kısaltılan sanal para biriminin sembolü ise ฿ olarak belirlenmiş durumda.
Bitcoin kazanmak oldukça teknik bir konu. 16 haneli şifreleri çözerek Bitcoin kazanmak mümkün. Ancak bu kazanım süreci çok fazla değişkeni içerisinde barındırdığı için süre olarak net bir değer bulunmuyor. Çalışma prensibi Torrent sistemine de benzetilebilir. İşlemler tamamen iki kullanıcı arasında gerçekleşse de Bitcoin transferi yapan kişilerin kimliklerine ulaşmak mümkün olmuyor. Bitcoin’in en büyük handikapı ise işlemlerin geri dönüşü olmaması. Yani para iadesi, Bitcoin için geçersiz bir ifade.
Wikipedia’da yer alan bir bilgiye göre şu an piyasada dolaşımda olan Bitcoin sayısının dolar karşılığı 1.2 milyar Amerikan doları. Bu rakam giderek artacak ancak sistemin ortaya çıkışında belirlenen temel kurallardan bir tanesi de toplamda piyasaya girebilecek en fazla Bitcoin miktarı 21 milyon adet. 21 milyon sınırına ulaşıldığı anda Bitcoin’in diğer para birimlerine karşı değeri hızla yükselecek.