Ana sayfa Uygulama Depremde Hayat Kurtaran Uygulama: DASER

Depremde Hayat Kurtaran Uygulama: DASER

PAYLAŞ

Sakarya Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu tarafından geliştirilen DASER isimli uygulama, depremde hayat kurtarıyor. Deprem sonrasında göçük altında kalanlar için nokta atışı olarak konum bilgisini kurtarma ekipleriyle paylaşan DASER, aslında göründüğü kadar basit bir GPS uygulaması değil. 25 kişilik öğrenci, 3 kişilik akademik kadro ile yaklaşık 1 senedir AR-GE çalışmaları süren uygulamanın lansmanı bugün yapılıyor.

ODTÜ AFET RİSK YÖNETİMİ 17. YUVARLAK MASA TOPLANTISI‘nda lanse edilecek olan DASER, bir mobil uygulama. Şimdilik Android öncelikli fakat ilerleyen dönemlerde iOS ve Windows Phone için bir engel gözükmüyor. Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte bu cihazları yanımızdan neredeyse hiç ayırmıyoruz. DASER’da bundan faydalanıyor ve akıllı cihazlara hayat kurtarıcı bir özellik ekliyor. DASER ile akıllı telefonun kendi sensörleri kullanılarak deprem tespit edilebiliyor. Veya diğer harici deprem sensörleri ile senkronize olarak çalışabiliyor. Geliştirici ekibi aynı zamanda düşük maliyetli olarak harici bir deprem sensörü de geliştirecek. Bu sayede deprem anı daha kesin olarak anlaşılabilecek.

Deprem algılandıktan sonra DASER uygulaması, akıllı telefonu deprem moduna geçiriyor. Deprem modu demek, GPS üzerinden alınan konum bilgilerinin, özel bir protokol ile Wi-fi üzerinden yayınlanması anlamını taşıyor. Enkaz altından yapılacak bu Wi-fi yayını ile konum bilgisi kurtarma ekiplerine iletişmiş olacak

DASER Nasıl Çalışıyor?

DASER uygulamasında yer alacak olan “HAYATTAYIM” butonu ile yapılacak olan bu yayını sürekli kılmak için farklı bir teknoloji de geliştirilmiş. Eğer çevrede başka DASER kullanıcısı varsa, iki cihaz aralarında Mesh Network kurarak batarya tasarrufu yapabiliyorlar. Birden fazla cihaz birbirlerinin kapsama alanı içerisindeyse, pili en yüksek ve yüzeye en yakın olan cihaz tüm yayını üstleniyor ve diğer cihazlar bu sırada yayın yapmayı kesiyor. Bu sayede batarya tasarrufu sağlanmış oluyor.

Enkaz alanına getirilen mobil baz istasyonları veya Wi-fi sinyalı yakalayıcıları ile enkaz altındaki kazazedelerin konumları ve kaç metre aşağıda oldukları direkt olarak tespit ediliyor böylece kurtaram ekipleri vakit kaybetmiyor.

DASER hakkında daha detaylı bilgi almak için sosyal medya hesaplarına bakmak isteyebilirsiniz. Sakarya Üniversitesi IEEE’nin Facebook sayfasına buradan, Daser’ın Facebook sayfasına ise buradan ulaşabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.