E-kitapların yaygınlaşmasıyla tanınan E-ink ekran teknolojisi nedir? E-ink ekran nasıl çalışır ve E-ink ekran ne işe yarar? bu yazımızda E-ink ekranlara dair her şeyi anlatacağız. E-ink ekran nedir sorusuna ekran teknolojisidir diyerek başlayalım. Elektronik kitaplarda sıkça kullanılır. Son dönemlerde ise bazı telefonlarda E-ink ekranı görmeye başladık. Anlaşılan o ki daha da yaygınlaşmaya devam edecek.
E-ink aslında bir kısaltma. Elektronik Mürekkep şeklinde bir açılımı var. Yavaş yavaş kafanızda bu ekranlara dair bir şeyler şekillenmeye başlamıştır. E-ink ekranlar 1997 yılında ilk kez kullanılmaya başlanmıştır. Çalışma prensibi olarak aslında son derece basittir ve çok az güç tüketir. Ancak siyah-beyaz yapısı sebebiyle çoğunlukla elektronik kitaplar okuyucularında kendine yer bulmuştur. Örneğin çok yaygın bir e-kitap okuyucusu olan Amazon Kindle’da e-ink ekran bulunmaktaydı. Tabii Kindle artık gelişti ve bir tablet bilgisayara dönüştü.
E-ink Ekran Nedir?
E-ink ekran aslında özel bir ekran panelidir. Kontrast değeri bir kitaba oldukça yakındır. Göz yormaz. Göz yormamasının sebebi aslında arkadan aydınlatmalı olmayışıdır. Yani direkt olarak gözünüze yöneltilmiş bir ışık kaynağı olmadığı için daha loş bir görüntüleme deneyimi sunar. E-ink ekran paneli şimdilik sadece iki renk seçeneği sunmaktadır.
E-ink ekranlar ağırlıklı olarak e-kitap okuyucularda kullanılır fakat farklı kullanım alanları da vardır. Örneğin bazı tablet bilgisayarlar, akıllı saatler ve akıllı telefonlarda da e-ink ekranı görmemiz mümkün.
E-ink Ekran Nasıl Çalışır?
E-ink ekranın çalışma prensibi aslında oldukça basittir. Bir ekran paneli olduğunu söyledik. Bu ekran paneli son derece ufak parçalara bölünmüştür. Bu bölümlere kapsül adını verebiliriz. Her kapsülün içerisinde siyah ve beyaz parçalar yer alır. Beyaz parçalar pozitif elektron yüklüdür. Siyah parçalar ise negatif elektron yüklüdür.
Ekranın arkasından negatif yük verildiği zaman beyaz parçalar ileri itilir ve ekranda görünür olur. Bu sırada siyah parçalar farklı kutup olduğu için ekranın arkasına çekilir ve görünmez. Tam tersi yapılıp pozitif yük verildiğinde ise siyah parçalar ön yüzeye yaklaşır ve ekran siyah görünür. Bu sırada beyaz parçalar arkaya çekilmiş olur.
E-ink Ekran Ne İşe Yarar?
E-ink ekranlar, uzun süre boyunca göz yormadan elektronik kitap okumamızı sağlar. En azından şimdiki kullanım amacı bu. Geçtiğimiz haftalarda son derece popüler olan YotaPhone 2 isimli cihazın arkasında E-ink ekran kullanılmaktaydı. Yani yavaş yavaş akıllı telefon sektörüne yaklaştığını söylersek yanlış olmaz.
E-ink Ekranın Avantajları
E-ink ekranların en önemli avantajı çok az enerjiye ihtiyaç duymaları. Hatta öyle ki çoğu e-kitap okuyucunun pili 1 aydan uzun süre dayanmaktadır. Çünkü sürekli olarak arkada aydınlatılması gereken bir panel kullanılmaz.
Bir diğer önemli avantajı göz yormamasıdır. E-ink ekrana bakarken, gerçek bir kitap sayfası okuyormuş gibi bir algı yanılması hissedersiniz. Görüntü son derece doğaldır.
E-ink Ekranın Dezavantajları
E-ink ekranların en önemli 2 dezavantajı bulunur. Bunlardan ilki tepkime süresidir. Yani elektronik kitap okurken sayfayı değiştirdiğinizde bu değişim anlık olarak gerçekleşmez. Yarım saniyeyi bulan bir sürede görüntü ancak kendini tazeler. Bu sebeple mevcut teknolojide e-ink ekranda video izlemek son derece imkansız görünmektedir.
Bir diğer dezavantajı ise renk çeşitliliğidir. Şimdilik e-ink ekranlarda sadece siyah ve beyaz renkler kullanılmaktadır. Tabii ki AR-GE çalışmalarıyla e-ink ekranlar geliştirilecektir.