Kaynaklara dayalı yaptığımız internet haberciliğine devam ediyoruz ve Sessizliği Bozuyoruz! Geliyoo Aslında Tamamen Viral Reklam! İşte detaylar.
Bir kaç gündür maalesef ki ülkemizde yer alan teknoloji siteleri başta olmak üzere bir çok haber sitesinde paylaşımlar yapıldı. Geliyoo isimli bir internet sitesi, yerli arama motoru olarak tanıtıldı. Sisteminin açığa çıkması sonrasında internet sitesinin 15 dolara satın alınan bir script ile yapıldığı ortaya atıldı. (İddia diyoruz ama site 15 dolarlık script ile kurulmuş)
Yerli arama motorunun yapılacağına dair daha öncesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlığı tarafından bir açıklama yapılmıştı. Bu açıklama da, 10 milyon TL civarında bir bütçe ile 10 yıllık bir çalışma sonrasında bir arama motoru yapılacağı söylendi. Dolayısıyla internet sitelerinin yaptıkları “Viral Reklam” sonucunda, sosyal medya da bir çok kişi yayınlanan sitenin yerli arama motoru olduğunu söyledi.
Geliyoo Aslında Tamamen Viral Reklam!
Teknovi olarak internet sitemizde bilgilere yer verirken, öncelikle teyit etmeyi daha doğru buluyoruz. Lakin gelişen teknoloji ile beraber sahte haberler hızla yayılabiliyor. Bu haberler de kaynak olarak resmi makamlara yer verilmiyor aslında. Ancak buna rağmen bir çok kişi bu haberlere inanabiliyor.
Kaynak 1 : Geliyoo projesi aslında 2017 yılında karşımıza çıkan yerli arama motoru projesi değil. Wikipedia sayfasına şuradan ulaşabilirsiniz.
Bir grup genç tarafından oluşturulan bu internet sitesi, alt yapısında kendi botunu oluşturup internet sitelerinin indexlerini almayı amaçlıyor. 2012 yılında çalışmalara başlandı. Ayrıca toplamda 10 Milyon TL harcama yapılmadı.
Kaynak 2 : Bakanlık 10 senedir çalışmalarını yürüttüğü bir proje olduğunu söyledi. Ancak yerli arama motoru bir anda karşımıza çıktı. 10 senelik bir proje bakanlık tarafından duyurulmaz mı? Bakanlık resmi açıklama yapmaz mı? Bakanlık bu projeyi Ekşi Sözlükten mi paylaşır? Sonuç : Geliyoo Aslında Viral Reklam!
Kaynak 3 : Geliyoo projesinin aşağıdaki bilgilerine bakarak 2012 yılında başlanan ve bir grup ODTÜ üniversitesi tarafından yürütüldüğünü görebilirsiniz. Devlet sermayesinde herhangi bir ödenek almadığı görünüyor. Ancak, odaklanmamız gereken nokta’nın Kuruluş tarihi olması gerekiyor. Gördüğünüz gibi Geliyoo 2010 yılında açılmış, 2017’da değil.
Kaynak 4 : Bakanlığın resmi santral numaralarından aldığımız bilgiyi sizlere aktarmak istiyoruz. Bilgi de bakanlık personeli ile diyaloğumuza aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Bu konuda bizler de bazen tuzağa düşebiliyoruz. Ancak bu hataları düzeltmek önemli bir konudur. İlgili internet sitelerinin, yapılan yanlış haberleri düzelteceğine inanıyoruz. Bu konuda her ne kadar aynı sektörde de olsak, bu internet sitelerinin oldukça kaliteli içerikler yaptığını ve habercilik prensiplerine bağlı kaldığını da söyleyebiliriz.
Not : Yukarıda yazdıklarımız araştırmalar sonrasında ortaya çıkmıştır.