Ana sayfa Bilim Giresunlu Öğretmenden Nasayı Kıskandıracak Roket Tasarımı

Giresunlu Öğretmenden Nasayı Kıskandıracak Roket Tasarımı

PAYLAŞ

Ülkemiz de bilim dünyasını şaşkına çevirecek bir olay daha yaşandı. Giresunlu Öğretmenden Nasayı Kıskandıracak Roket Tasarımı

Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde ilkokulda sınıf öğretmenliği yapan Celalettin Turkar, Fen bilgisi dersinde yaptığı bir deney sonucunda, Nasa’yı bile kıskandıracak uzay mekiği tasarımı yaptı ! Kendi tasarladığı uzay mekiği roketi ile beraber TUBİTAK’in dikkatini çekmeyi başaran sınıf öğretmeni, tasarladığı bu uzay mekiği ile beraber hem daha hızlı, hem daha az masraflı atışlar gerçekleştirilebiliyor. Avusturya Patent Bürosu’na yapılan başvurusu sonrasında dünyada bu tarz bir sistemin henüz var olmadığını belirten öğretmen, böylelikle dünyada eşi benzeri olmayan uzay mekiği tasarımıyla Nasa’yı bile kıskandıracağa benziyor. Ayrıca tasarladığı roketin Nasa’nın ve dünyadaki diğer roket sistemlerinden farklı çalıştığını belirten sınıf öğretmeni, uzun zaman önce fen bilgisi dersinde yaptığı bir deney sonucunda böyle bir sistem yapmaya karar vermiş.

Giresunlu Öğretmenden Nasayı Kıskandıracak Uzay Mekiği Tasarımı 2

Nasa’nın kullandığı roket sistemlerinde yakıt tankları roketlerde oldukça fazla yer kaplıyor. Bunun da olumsuz yönleri oluyor tabii ki. Örneğin roketin uzay’a yavaş çıkması yada yerleşememesi vs. Yakıt tankı sayısının fazla olması, roketin ağırlığını da etkiliyor. Böylece uzaya fırlatılan bir roket, daha yavaş ve daha fazla yakıt ile fırlatılıyor. Sınıf öğretmeninin tasarladığı yakıt ile roket oranının düştüğü bu tasarımda, diğer roketlerin %60’ını yakıt tankı oluştururken, bu tasarımda yakıt tankı yaklaşık olarak %40’lara kadar indirilmiş olacak. Böylece hem daha az yakıt harcanacak, hem de ağırlık daha aza indirilecek.

Ayrıca aynı anda patlamak yerine, farklı zamanlarda patlama gerçekleştirebilen bu roketle beraber uzaya hızlı bir çıkış, bunun dışında dünyaya inişlerde de oldukça kısa bir zamanda iniş gerçekleştirilir hale gelecek. Birinci aşama da projenin istediği şekilde gittiğini belirten Celalettin öğretmen, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün (WİPO) İkinci aşaması olarak da Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Patent Bürosu ve Japonya’ya başvuracak. Böylelikle kabul edilirse, dünyada tek olan bu roket tasarımı ülkemizin bir bireyi tarafından bulunmuş olacak.

Projeyi öğretmenin kendi ağzından dinlemek isterseniz ; 

Öğretmenin İstediği Gibi Giderse Proje Dünyanın Diline Düşebilir !

İç Darbe ile Hareket Eden roketin çalışma prensibi ise şu şekilde ; Oksijen deposundan ve yakıt deposundan gelen oksijen ve yakıtın roketin karıştırma kısmında karıştırılarak, gaz pompası ve ateşleme merkezi yardımıyla basınçlı gazın valfinin açılmasıyla, roketin başlığına çarpar ve bu çarpmanın etkisiyle roket hareket eder. Tubitak tarafından da beğenilen ve oldukça dikkat çeken bu tasarımın patenti bile alındı. Tubitak’ın yanı sıra Dünya Fikri Mülkiyet Örgütünün de dikkatini çeken sınıf öğretmeni Celalettin Turkar, böylece tüm bilim dünyasına da selam göndermiş oldu. Nasa’nın yıllardır uzaya fırlattığı roketler eğer ki bu şekilde tasarlanırsa, hem yakıtta tasarruf sağlanacak, hem de zaman kaybetmeden roket fırlatılmış olacak.

Önce Aziz Sancarın bize yaşattığı gurur ve daha sonrasında ise Giresunlu Öğretmenden Nasayı Kıskandıracak Roket Tasarımı bizi oldukça gururlandırdı. Umarım ki ülkemizde Bilim’e daha fazla önem verilmesini sağlar.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.