Bir çift akıllı gözlük, görme engelli insanlara çevresindeki nesneleri tanımlayabilir, sokak tabelalarını sesli olarak çevirebilir yani bir nevi navigasyon cihazı olarak da kullanılabilir. Görme engelli insanların büyük bir çoğunluğu kısmen de olsa ışığı ve hareketi algılayabilecek yetiye sahipler fakat günümüzdeki yardımcı teknoloji görme engelli insanların bu kısıtlı görüş yetilerini kullanabilmeleri için yetersiz.
İngiltere Oxford Üniversitesi‘nden araştırmacılar ileri teknoloji gözlükler üretmek için çalışmalar yapıyor. Bu gözlükler nesneleri algılamak ve onları lensler üzerinde oynatabilmek için kamera ve yazılımlar kullanıyor. Araştırmayı yürüten ekip şimdiden bir ödül kazandı bile. Görüntüleme için ‘’altın çağının başlangıcı’’ diyen araştırmacılardan Stephen Hicks; Royal Society’den aldıkları bu inovasyon ödülünün araştırmalarına yardımcı olacağını sözlerine ekliyor.
Gözlüklerin nasıl çalıştığına gelecek olursak; köşelerine, tıpkı insan gözlerinin yaptığı gibi iki farklı fotoğraf çeken iki küçük kamera yerleştirilmiş. Gözlük, kameranın çektiği görüntüleri lenslerde oynatıyor ve böylece kişi kısıtlı görüş yetisine sahip olanlar için geliştirilmiş görüntüleri görebiliyor.
Kamera ile görüntülenen nesne arasındaki uzaklığı kıyaslamak; kişi için aydınlatıcı oluyor. Kulaklıklar, talimatları vermek ya da sokak tabelalarını sesli okumak için yazıları alıp ve sese çevirebiliyor. İlerleyen zamanlarda araştırmacılar, gözlük kullanıcılarından gelecek taleplere göre; gözlüğe daha farklı fonksiyonlar eklemek için yazılımlarını geliştirmeyi umuyorlar.