Ana sayfa Yazılım Linux’un Artıları ve Eksileri

Linux’un Artıları ve Eksileri

PAYLAŞ

Son zamanlarda bir çok kişinin merak ettiği sorulardan birisi olan Linux’un Artıları ve Eksileri bu haberimizde sizlerle paylaşılıyor…

1980’lerin başında büyük resme giren ve kısa süre sonra Unix benzeri işletim sistemlerinin kalbi ve ruhu haline gelen Linux, hemen hemen her donanıma kurulabilen, açık kaynaklı ve popüler bir işletim sistemidir. Günümüzde kullanılan yazılım paketlerinin çoğuyla ciddi uyumluluk sorunları yaşadığı bilinen Windows’un aksine, Linux; tüm büyük tarayıcılar ve programlarla yüksek düzeyde uyum sağlaması ve lisans ücretinin olmaması ile ünlüdür.

Hosting planlarını incelemeye başladığınızda, çoğu sunucunun önceden yüklenmiş Linux veya Windows işletim sistemlerine sahip olduğunu ve Linux Hosting ya da Windows Hosting adıyla sunulduğunu görürsünüz.

Hangi seçeneğin daha iyi olduğu, sunucu özelliklerinden maksimum düzeyde yararlanıp yararlanamayacağınıza, sunucunuzu hangi amaçla kullanacağınıza ve tam olarak neye ihtiyacınız olduğuna bağlıdır. Windows ve Linux sunucuları; performans, güvenlik, fiyatlandırma, veritabanı biçimleri ve barındırma özellikleri açısından farklılaşır.

Linux Hosting

Linux Hosting’in son derece popüler bir sunucu çözümü olmasının ana nedenlerinden biri uygun fiyatlı olmasıdır. Bunun dışında PHP ve MySQL’in Windows sunucularda çalışsa da Linux’la en iyi sonucu vermesi de bu popülerliği artırmıştır. Linux başlangıçta PHP ve MySQL için kullanılmıştır ve tüm sistemi bu iki formata göre uyarlanmıştır.

Linux’un çoğu dağıtımının maliyeti yoktur. Maliyeti olanlar da Windows’a kıyasla yüksek değildir. Linux hosting; esnekliği, popüler kodlama ve veritabanı formatları, düşük fiyatı ile başlangıç için en makul seçenektir.

Birçok kuruluş, yalnızca Windows üzerinde çalışan yazılımlara bağlıdır ancak Microsoft’un sunduğu hemen hemen her gelişmiş hizmet, kullanıcı başına, CPU başına faturalandırılır. Ek olarak Windows güvenlik konusunda Linux’tan daha kötü bir geçmişe sahiptir.

Günümüzde Linux sunucularının yönetimi, tarayıcı tarafından erişilebilen bir kontrol panelinin eklenmesiyle büyük ölçüde basitleştirilmiştir.

Bu arayüzler; uygulama yükleme ve yamalama, posta kutularını yönetme, domain ve subdomain’leri yapılandırma, depolama ve yedeklemeleri yönetme, kullanıcı hesaplarının güvenliğini sağlama gibi tüm rutin işletim sistemi işlemlerini sezgisel bir web uygulamasında birleştirir En köklü kontrol paneli cPanel’dir. Ancak ücretlidir. Ücretsiz ve kullanmaya değer diğer kontrol panelleri arasında kullanıcı dostu YunoHost, Webmin, Vesta CP, ve çoklu sunucu destekli ISPConfig sayılabilir.

Linux’un Avantajları

Linux son derece güvenli bir işletim sistemidir. Her katmanda sisteminizin ele geçirilmesini engelleyen kilitler söz konusudur. Ayrıca piyasada önemli bir pazar payına sahip olmadığı için siber saldırılar genellikle Linux dağıtımlarını hedeflemezler. Linux dağıtımlarındaki çeşitlilik de kötü amaçlı yazılımların sizi hedef almasını zorlaştırır.

Her kullanıcının bir yönetici olduğu Windows’un aksine, Linux root erişimini oldukça kısıtlar. Tipik kullanıcı, sistemi sorun çıkarmadan kullanmak için yalnızca yeterli izne sahiptir. Linux ekleri açmak, dosyalara erişmek veya çekirdek seçeneklerini ayarlamak için ek izinler gerektirir. Bir Linux sisteminde kötü amaçlı yazılımları ve rootkit’leri yaymak daha zordur.

Linux sistemleri, nadiren giderilmesi ve çözülmesi zor hatalara sahiptir. Linux dağıtımları oldukça kararlıdır ve sürekli güncellenir. Her Linux dağıtımı, sürüm yayınlamadan önce binlerce kez test edilir. Linux çekirdeği bir güncelleme aldığında, kararlı ve işletim sistemiyle uyumlu olduğundan emin olmak için Linux dağıtım geliştiricileri tarafından önceden test edilir. Bu kararlılık kontrolleri katmanları, sisteminizi hatasız tutar ve en iyi performansı sağlar.

Linux; GNU GPL lisansı altında yayınlanmıştır. İndirmek, kullanmak ve istediğiniz şekilde paylaşmak ücretsizdir. Bu, Linux sistemine katkıda bulunabileceğiniz ve kodu ve herhangi bir işlevi kendiniz gözden geçirebileceğiniz anlamına gelir. Linux yazılımları da çoğunlukla açık kaynaklı ve ücretsizdir. Aralarından seçim yapabileceğiniz ve kolaylıkla yükleyebileceğiniz binlerce ücretsiz yazılıma sahip olursunuz.

Linux’ta herhangi bir popüler yazılımın ücretsiz olan alternatiflerini kullanabilirsiniz, bazıları orijinal yazılımdan bile daha iyidir.

Temel bilgileri biliyorsanız Linux, kullanımı en kolay işletim sistemidir. İnsanların normalde söylediklerinin aksine, Linux’u kullanmak Windows’tan bile kolaydır. Windows veya Mac’ten çok daha az karmaşıktır, ancak dik bir öğrenme eğrisi vardır.

Linux, son derece özelleştirilebilir ve hafiftir. Linux’un birçok farklı, basit ve kullanımı kolay masaüstü ortamı bulunur. Özellikle programcılar için Linux’un cennet olduğu söylenebilir. Tüm gerekli programlama araçlarını tek bir tıklama ile kurabilirsiniz. Linux dağıtımları sisteminiz üzerinde mutlak özgürlük sağlar. İstediğinizi yapmakta özgürsünüzdür, istediğiniz gibi özelleştirebilir, istediğiniz kadar ince ayar yapabilirsiniz. Hatta tüm masaüstü ortamınızı değiştirebilir veya sisteminizin tıpkı Windows veya Mac gibi görünmesini sağlayabilirsiniz.

Linux kaynakları çok verimli kullanır ve düşük özellikli donanımlarda hızlı bir şekilde çalışabilir.

Çevrimiçi davranışınıza göre verilerinizi toplayan diğer işletim sistemlerinin aksine, Linux’un bu tür şeylerle hiçbir ilgisi yoktur.

Yükseltilmesi/güncellenmesi saatler süren Windows’un aksine, Linux güncellemelerinin yüklenmesi bir dakikadan kısa sürer ve yeniden başlatma gerektirmez.

Linux’un Dezavantajları

Linux, Windows ve Mac gibi tek bir sürüm yerine, Distro veya dağıtımlar adı verilen, topluluk tarafından geliştirilmiş birkaç sürüme sahiptir. Standart bir sürümün olmaması genellikle yeni başlayanların kafasını karıştırır. Yalnızca exe dosyalarına sahip Windows’un aksine, her Linux dağıtımının kendi paket yöneticisi vardır ve bu da geliştiricilerin Linux uygulamaları oluşturmasını ve dağıtmasını zorlaştırır. Varsayılan olarak tüm dağıtımlar için birleşik paket yöneticisi yoktur.

Windows kullanıcıları ve daha az teknik deneyime sahip kullanıcılar için Linux öğrenmek zordur. Ayrıca, her Linux dağıtımının öğrenme eğrisi farklıdır. Örneğin, Linux mint gibi bazı Linux dağıtımları yeni başlayanlar için kolay olabilir ama Arch gibi dağıtımlar deneyimli Linux kullanıcıları için bile zorlayıcı olabilir.

Sınırlı pazar payı, Linux’un şu anda karşı karşıya olduğu en büyük sorundur. Birçok insanın Linux kullanmamasının nedeni budur. Favori uygulamalarınız Linux için mevcut olmayabilir. Birçok büyük geliştirici, küçük pazar payı nedeniyle yazılımlarını Linux’ta yayınlama zahmetine girmez.

Linux yazılımlarının çoğu açık kaynaklıdır ve çeşitli topluluk kullanıcıları tarafından geliştirilmiştir. Bir teknoloji uzmanı değilseniz, Linux’ta sorun giderme karmaşık olabilir ve bunun yanıtı web’de bulunmayabilir.

Popüler video oyunları, Windows’un Linux için mevcut olmayan Direct X teknolojisiyle çalışır. Son birkaç yıldır Steam Proton, Wine ve Lutris gibi teknolojiler, Linux’ta oyun oynamayı mümkün kılmaktadır. Ancak, Linux’a özgü sayılmazlar ve yapıldıkları platformda çalıştıkları kadar sorunsuz performans göstermeleri beklenemez. Gerçi bu, Linux’un önemli bir dezavantajı değildir çünkü Bulut oyunları gibi hızla gelişen teknoloji ile artık Linux’ta herhangi bir oyunu oynamak mümkündür.

Linux’ta tüm sürücüler Linux çekirdeğinin kendisinde yerleşiktir. Ancak çekirdek, her donanım için sürücülere sahip olamaz. Bu, bazı donanım aygıtlarıyla uyumluluk sorununa yol açar. Bu sorundan en çok yazıcılar ve dizüstü bilgisayarınıza önceden yüklenmiş olarak gelen WiFi kartları etkilenebilir.

Linux’ta sorunu çözmek kolay olmayabilir, bu nedenle, sürücü veya donanım tabanlı bir sorunla karşı karşıya kalırsanız, başka bir Linux dağıtımına geçmeyi deneyebilirsiniz.

Hazırda bekletme, her işletim sisteminin sahip olması gereken, belirli durumlarda çok faydalı olan ve çok zaman kazandıran önemli bir özelliktir, ancak Linux dağıtımları bu özellikten yoksundur.

Sonuç

Kullanıcılara birçok şaşırtıcı avantaj sunan Windows’ta bu avantajların bir bedelinin olması, bugün barındırılan web sitelerinin çoğunun Linux sunucularda yer almasında büyük pay sahibidir. Ancak, iki popüler işletim sistemi arasındaki tek fark fiyat değildir ve ihtiyaçlarınızla doğru eşleştirildiği sürece ikisi de sunucudan en iyi şekilde yararlanmanızı sağlayabilir.

Bununla birlikte her iki sistemin de avantajları ve dezavantajları söz konusudur. Linux ve Windows arasındaki düelloda kazananın olmadığı söylenebilir: Windows, iş ve iletişim akışlarını yapılandırmak için daha karmaşık işlevler sunarken, Linux, içerik yönetim sistemleri gibi web uygulamaları için tercih edilen seçenek olma yolunda ilerlemektedir. Özetle, Linux Hosting’in; güvenilirliği, kararlılığı ve verimliliği ile hem web hem de posta sunucusu ihtiyaçları için en gelişmiş seçeneklerden biri olduğunu söyleyebiliriz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.