Avrupa Uzay Ajansı tarafından Kasım 2014’te kuyruklu yıldızın yüzeyine indirilen insansız uzay aracı Philae, uzun süre sonra uykusundan uyandı. Bu süre zarfında güneş ışığından mahrum kaldığı için kendisini uyku moduna alan uzay aracı birkaç gün önce Avrupa Uzay Ajansı tarafından kontrol edilmeye ve veri transferine başladı.
Uzun bir süre uykuda kalacağı belirtilen Philae’nin beklentilerin altında bir sürede uyandırması Avrupa Uzay Ajansı’nın yüzünü güldürdü. Bilim insanları ve araştırmacılar tarafından ilk defa gerçekleştirilen kuyruklu yıldızın yüzeyine inme işlemi hatırlarsanız çok meşakkatli olmuştu ve iki defa yüzeye çarpıp sıçrayarak iniş işlemi zorlaşmış ve zor da olsa karanlık yüzeye iniş yapabilmişti.
Görevi itibariyle kuyruklu yıldızın barındırdığı molekül yapısı hakkında bilgi, taşıdığı minerallerin yeryüzündeki mineraller ile paralel olup olmadığını analiz etmesi için Philae bu zorlu görevi üstlendi. Şimdilik 24 watt güç ile çalışan Philae, -35 derecede görevini devam ettiriyor. 2 gündür gelen verilere göre şu ana kadar 8 bin veri paketi geldiğini ve daha da veri paketinin gelmesinin beklendiğini Avrupa Uzay Ajansı’ndan Philae Proje Müdürü Stephan Ulamec aktardı.