Kayıt edilen ses dosyalarındaki arkaplan sesleri nasıl silinir? Dip ses ve patlamalar nasıl yok edilir? Ses dosyasındaki gürültü nasıl kaldırılır? Ortam sesleri nasıl silinir? Uğultu nasıl azaltılır? Kısacası ses dosyaları nasıl kaliteli hale getirilir bu yazımızda detaylıca anlatacağız.
Kendi çapında da olsa bugünlerde herkes birtakım ses ve video prodüksiyonuyla uğraşıyor ve yaşanan başlıca sorunlardan biri de seslerde yaşanan bozulmalar. Özellikle konuşma seslerinde belli harflerde bolca patlama veya farklı yerlerden gürültüler duyabiliyoruz. Bu rehberde ise Adobe Audition programını kullanarak kısaca gürültülerin nasıl temizleneceğini anlatacağız. İlk önce tabii ki File > Open yolunu izleyerek ses dosyamızı Adobe Audition içine yolluyoruz. Ardından soldaki Files menüsünde dosyamıza çift tıklayarak kendisini Editor bölümüne atıyoruz. Gördüğünüz gibi karşınızda bolca yeşil ses dalgaları bulunuyor.
Burada ilk yapmanız gereken sesin uğultu, gürültü yaptığı veya patladığı kısmı bulup seçmek. Bunu programa eğer biraz aşinaysanız zaten göz kararıyla hemen göreceksinizdir. Eğer göremiyorsanız CTRL + Mouse tekerleğini kullanarak seslere yakınlaşıp uğultulu kısmı bulup seçebilirsiniz. Seçmek için tek yapmanız gereken fare yardımıyla üstünden geçmek.
Ardından yapacağınız işlem ise Effects > Noise Reduction/Restoration > Capture Noise Print yolunu izlemek. Bunu yapmamızın amacı sesin gürültülü kısmını programa tanıtmaktır. Yani Audition’a kısacası “bu sesi istemiyorum” demiş oluyorsunuz. Örnek görseli aşağıda görebilirsiniz:
Sesi tanıttıktan sonra ise Edit > Select All yolunu izleyerek veya kısayol komutuyla CTRL + A tuşlarına basarak Editor kısmındaki tüm sesleri seçiyoruz. Daha sonra da Effects > Noise Reduction/Restoration > Noise Reduction kısmına giriyoruz. Örnek görsel aşağıdadır:
“Reduction” ve “Reduce By” ı sıfıra çekerek önce “Preview” tuşuna basarak dinleyebilirsiniz. Ardından çubukla oynayarak uygun sesi bulmanız gerekiyor. Ayrıca Advanced kısmını açarak da farklı özelliklere erişebilir, örneğin sesi daha yumuşak hâle getirebilirsiniz.
Size teknik bilgi olarak verebileceğimiz bu kadar çünkü her ses dosyası farklı olacağından, “gürültüyü bu şekilde kesin temizlersiniz” diye bir ayar veremeyiz. Gerisi deneyip en iyi sesi bulmanıza bağlı. Tabii bu sırada dikkat edin, sesi düzelttiğiniz hâlde fazla dijital gelmesin kulaklara!