Moskova’dan gelen bir habere göre, Moskova’daki bir üniversite de Bilim Adamları 50 Yıl Ömürlü Nükleer Pil için Çalışmalara Başladı !
Nasanın bile kullandığı teknolojiler de en yüksek kapasiteli piller, çalışmaların yarısında bitiyor. Bunun altında yatan sebep ise, her ne kadar teknoloji gelişse de, maalesef ki teknolojinin gelişimi ile beraber enerji kullanımı da artıyor. Örneğin Akıllı telefonlar hayatımıza girdiğinden bu yana bilindik markalar arasında en uzun şarj süresi max. 5-10 gün olarak biliniyor. Dünya da kullanılan maksimum kapasiteye sahip pillerin uzay çalışmalarında ve tıp alanında kullanıldığını biliyoruz. Ancak bunlar da daha fazlası için yeterli değil.
Bilim dünyasında ve teknolojik aletlerde çığır açacak bir teknoloji için bilim adamları çalışmalara başladı. Moskova Ulusal Araştırma ve Teknoloji üniversitesinin Çelik ve Alaşım Enstitüsündeki (Bitmek bilmedi yazarken) bilim adamları, uzun süre dayanıklı piller için araştırmalarına devam ediyor. Nükleer Pil üretecek teknolojiyi geliştiren bilim adamları, böylelikle en büyük sorunlardan bir tanesinin de önüne geçmiş olacak.
Nükleer’in zararlarını biliyoruz, ancak bu zararları önlemek adına da bir takım çalışmalar bu proje ile beraber yürütülecek. Belki böylelikle hep hayal ettiğimiz, bitmeyen şarjlı telefonlar gelmiş olur. En azından Nükleer Pil üretimi ile beraber, Akıllı Telefonlarda da bir takım değişiklikler gelebilir. Hatta sadece Akıllı Telefonlarda demek doğru değil, zararlarının fazla olmasından Nükleer pil kullanılmasa da bu projeden esinlenerek, zararsız piller üretilebilir.
MISİS basın merkezinin yaptığı açıklamaya baktığımızda, 50 yıl’a kadar çıkabilecek pil ömrüne sahip olacak nükleer piller de radyoaktif nikel-63 izotopu kullanılacak. Nükleer piller geliştirilmeye devam ediliyor. Nükleer piller tamamlandığı zaman tıp, uzay ve daha birçok alanda karşımıza çıkacağı söyleniyor. Nükleer pillerin tamamlanması için gereken adımlar atıldı. İlk prototip 2017 yılında üretilecek ve 2019 yılına doğru bu pilleri aktif bir şekilde görebileceğiz.
Buradan yola çıkarak üretilecek bir akıllı telefon’u düşünsenize. 50 yıl boyunca hiç şarj aleti taşımıyorsunuz. Yazarken bile mutlu olduğumu söyleyebilirim.