Ana sayfa Bilgisayar Türkiye Dahil 75 Ülkeye Siber Saldırı!

Türkiye Dahil 75 Ülkeye Siber Saldırı!

PAYLAŞ
Türkiye Dahil 75 Ülkeye Siber Saldırı!

Türkiye Dahil 75 Ülkeye Siber Saldırı BTK ve daha bir çok kurumu harekete geçirdi. Yetkililer konu ile ilgili çarpıcı açıklamalar yapıldı. İşte detaylar.

Siber saldırıların en korkulan zararlı yazılım saldırılarına bir yenisi daha geçtiğimiz günlerde eklendi. Özellikle son bir kaç gündür uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara bakılırsa büyük bir tehdit bilgisayar kullanıcılarının karşısına çıktı.

Özellikle de kurum ve kuruluşları hedef alan WanaCrypt0r 2.0 isimli zararlı yazılım, bir süre önce karşımıza çıktı. Zararlı yazılımın yayılması çok uzun sürmedi. Lakin baktığımız zaman ülkemizinde bulunduğu, 75 ülkede 50 binden fazla bilgisayar bu zararlı yazılıma maruz kalmış durumda.

Türkiye Dahil 75 Ülkeye Siber Saldırı

Türkiye saati ile saat 09:00’da başlayan saldırılar ile beraber şu anda 100 bine yakın bilgisayara erişildiği söyleniyor. Zararlı yazılımın bu zamana kadar en ağır etkilediği kurumlar arasında, İngiltere’nin Ulusal Sağlık sistemi yer alıyor. Aynı zamanda İspanya’nın en büyük telekom şirketi Telefonica’da bu yazılıma maruz kalmış durumda.

Her ne kadar ülkemizde herhangi bir kuruma ciddi bir etki bırakılmasa da, ilerleyen saatlerde internette ciddi değişimler meydana gelebilir. İnternet yavaşlığı bu değişimlerden sadece bir tanesi.

WanaCrypt0r 2.0 Nedir? Nasıl Çalışır?

Bilgisayarlara bulaşması sonrasında bir çok dosyanın türü değiştiriliyor ve bu dosyalar kullanılamaz hale getiriliyor. Dosyalara erişimin engellenmesi sonrasında tüm dosyalar şifreleniyor ve erişim için fidye isteniyor. Bu ücretin yatırılmaması durumunda dosyalar siliniyor ve bir daha dönüştürülemez hale geliyor.

Bu tarz zararlı yazılımlar genelde internette rastgele karşımıza çıkan reklamlardan bulaşabiliyor. Bu reklamların açılması ile bir program iniyor ve zararlı yazılım bilgisayara sızıyor. Ayrıca bunun dışında siber saldırılar da zararlı yazılımın yayılmasına olanak sağlıyor. Bugün meydana gelen Türkiye dahil 75 ülkeye siber saldırı bu yazılımların kapsamını bir kez daha gözler önüne serdi.

Hackerların sanal alemde en çok kullandığı para birimi ise Bitcoin. Bu dosyalara tekrar erişmek istediğiniz zaman, Bitcoin ile hackerların verdiği bilgilere ücret yatırmanız gerekiyor. Bu ücret, erişilen dosyalara göre değişiyor. Kurumsal firmalarda istenen ücret dudak uçuklatabiliyor.

Siber Saldırı ile İlgili BTK Açıklama Yaptı!

BTK tarafından yapılan açıklamalara bakarsak, bu yazılım internet yavaşlığına bile sebep olabiliyor. Siber saldırıların artması ile beraber önlemlerin alındığına dair bir açıklama da BTK başkanı tarafından yapıldı.

BTK’nın resmi twitter hesabı aracılığıyla paylaştığı açıklama durumun ne derece ciddi olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Siber saldırı ile beraber 75 ülkenin bu saldırıdan etkilendiğine dikkat çekildi. Ayrıca BTK başkanı Ömer Fatih Sayan açıklamasında;

BTK’nın yaptığı resmi açıklamaya nazaran USOM tarafından da saldırıdan nasıl korunabileceğimize dair açıklamalar geldi. Bu açıklamalardan yola çıkarak bu ve buna benzer saldırılara karşı önlem almakta fayda var.

WanaCrypt0r 2.0 Virüsüne Karşı Korunmanın 3 Yolu!

WanaCrypt0r 2.0 ve buna benzer zararlı yazılımlar genelde korunmasız bilgisayarlarda karşımıza çıkıyor. Ayrıca siber saldırılar genelde güvenlik açığı olan bilgisayarlara büyük zararlar veriyor.

  1. Bilgisayarınızı güncellemeyi sakın unutmayın: Bilgisayarınızda en güncel işletim sistemine yer vermeniz korunma için önemli bir artı. Fidye yazılımları veya daha farklı virüslerden korunmak için sisteminizi güncellemelisiniz. Bilgisayarınızı yedeklemek, her ihtimale karşı sizi koruyacaktır.
  2. Sahte emailler yani phising maillere dikkat etmelisiniz: Zararlı yazılımlar sahte mailler aracılığıyla size gönderiliyor. Merak uyandıran bir konu başlığı ile dikkat çeken bu mailler, sizi çok kolay bir şekilde kandırabiliyor. Maillere tıklamanız sonrasında zararlı yazılım haberiniz olmadan bilgisayarınıza sızmış oluyor.
  3. Virüs programlarını unutmayın: Sadece internete giriyorum bir şey indirmiyorum, Virüs neden benim bilgisayarıma bulaşsın demeyin. Zararlı yazılımlar genelde bilgisayarını çok aktif kullanmayan kişileri hedef alıyor. Çünkü sizin bu düşüncelerinizin karşılığı olan fikirler var. Hangi işletim sistemini kullanıyorsanız mutlaka antivirüs programınız aktif olsun.  Windows 10 kullanıcıları Defender’ı aktif hale getirirse anlık korumalarda başarı sağlayacaktır. Tekrar hatırlatalım bu ve buna benzer saldırılar genelde güncel olmayan sistemlerde etki oluşturuyor.

Ana fikri hep aynı olan bu zararlı yazılımlar, oldukça basit bir şekilde sisteminize sızabilir. Kurumsal bir firma veya bireysel bilgisayar kullanıcısı hiç fark etmiyor. Yukarıdaki adımları mutlaka uygulayın. Sadece bugün değil, her gün mutlaka bu tavsiyelere uyun. Lakin siber saldırıların tarihi veya zamanı yoktur.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.