Öncelikel bu yazının kişisel yorumlar içerdiğini belirtmek istiyorum. Daha önce DigitalOcean hakkında bir paylaşım aktarmıştık sizlere hatırlarsanız. İlgili başlığa şu şekilde DigitalOcean Nedir? ulaşabilirsiniz. Genellikle Digital Ocean isimli firmaya geçenlerin aklına ilk gelen şey ücretsiz bir sunucu ve web hosting kontrol paneli kurmak oluyor. Uygun fiyatlı VPS sunucuları sunan DigitalOcean, öyle makul fiyatlar sağlıyor ki direkt olarak ücretsiz bir kontrol paneli kullanarak daha fazla para ödemek istemiyorsunuz. Tabii bu arada VPS Sunucu Nedir? başlığı ilginizi çekebilir.
Vesta Panel Nedir?
Vesta panel, bir çeşit ücretsiz sunucu ve web hosting kontrol panelidir. Sadece 5 dakika içerisinde kurulur ve kurulduktan sonra neredeyse hiçbir ayar yapmanıza gerek kalmaz. cPanel / WHM gibi 1 saati aşan kurulum süreleri ve yine bir o kadar süren Apache derleme vs. gibi işlemlere gerek kalmaz.
Vesta kontrol paneli içerisinde ; Nginx, Apache, Bind DNS, Exim mail, Dovecot IMAP ve POP3, MySQL veritabanı ve Vsftpd gibi bileşenler yer alıyor. İşin güzelliği bu noktada zaten. Sadece 5 dakika içerisinde bu bileşenlerin hepsini kurmuş oluyorsunuz ve alan adınızın NS bilgileri de yönlenmişse 10. dakikada siteniz hazır hale geliyor neredeyse.
Hal böyle olunca ben de ufak ve günlük ziyaretçisi çok az olan sitelerimi Vesta panel üzerinde barındırma kararı aldım. Denemek istedim açıkcası. Fakat işin bu pratik kısmından sonra sorunlar ortaya çıkmaya başlıyor.
Vesta Panel Giriş Portu : https://www.ornekdomain.com:8083 şeklindedir.
Vesta Panel Sorunları
1- FTP bağlantısı : Sebebini asla anlayamadığım bir şekilde sunucu kafasına göre FTP’yi açıyor ve kapatıyor. İlk etapta bunu çok çok önemsemedim sonuçta VPS sunucu ve root erişiminiz var. FTP’ye bağlamasa da bir şekilde dosyalara ulaşabiliyordum.
2- Veritabanı Hatası : İşte burası çok can sıkıcı. Şimdi efendim sunucunuz çalışıyor. Her şey son derece yolunda görünüyor fakat bir anda veritabanı hatası alıyorsunuz. MySQL’i yeniden başlatında sorun çözülüyor yani sunucuyu yeniden başlatmanıza gerek yok. Fakat bir iki kere MySQL’i yeniden başlattığınızda artık sorun çözülmez oluyor ve sunucuyu yeniden başlatmanız gerekiyor. Bu bahsettiğim sorun gün aşırı olduğu için bir yerden sonra insanı bıktırıyor.
3- E-Posta Sorunu : Bu sorun benim başıma gelmedi ancak yaptığım araştırmalarda veritabanı hatasından şikayet edenler kadar e-postaların gelmediğine dair şikayetler okudum.
4- Sürekli %100 İşlemci Kullanımı : Veritabanı bağlantı hatasıyla %100 işlemci kullanımının bir ilişkisi olması muhtemel. Yani bir sebepten ötürü muhtemelen Nginx ve Apache çakışıyor ve işlemci adeta çıldırıyor. Böyle anlarda da veritabanı bağlantı hatası alıyorsunuz.
Bu konularla ilgili yaptığım araştırmalar neticesinde herhangi bir sonuca varmış değilim. MySQLTuner kullanmam önerildi kullandım, php.ini dosyasını düzenlemem söylendi düzenledim, sunucu paketimi büyütmem gerektiği söylendi 512MB RAM’li sunucudan başlayarak 4GB RAM’li sunuculara kadar defalarca ve defalarca denedim. 1 aylık bu süreçte en az 10 kere Vesta panel kurdum. Ancak sonuç yine hüsran.
Sonuç olarak onlarca yerli ve yabancı kaynaktan yaptığım araştırmalar sonucunda Vesta panelin bu sorunlarının kronik sorunlar olduğunu öğrendim. Çok sayıda çözüm yöntemine başvurdum ancak herhangi bir çözüme ulaşamadım. Yani Vesta paneli ilk gördüğünüzde size yeni kurtarıcınız, sunucu kontrol panelleri arasında bir devrim gibi gelebilir fakat sizi öyle bir gelecek beklemiyor. 5 farklı sunucuda yaptığım 10’dan fazla kurulumda stabil çalışmaya dair bir örnek bile görmemiş birisi olarak son sözüm şudur : Vesta kontrol paneli kullanmayın!
Merhabalar.
Bizde sunucumuzda eskiden Vesta kullanıyorduk. Ram yetersizliğinde mysql çöküyor. Sizinle aynı sorunları yaşadım. Benım sunucum 512mb ram’e sahipti. Yükseltmedim ama siz yükselterek test etmişsiniz. Onun dışında bir problem yaşamadım konuda bahsettiğiniz sorunları. İşlemcim o kadar seviyeye yükselmedi.
Ben Ajenti’yi öneriyorum. Eğer şirkete aitsa sunucu WHM iş görüyor, gerçi o da kafadan 400-500 mb ram yemekte.
Alternatif olarak Ajenti’yi öneririm veya zpanel.
Vesta’da RAM yükseltmek bir nebze işe yaradı ama çok geçici bir çözüm. Ajenti’yi duymadım, ZPanel’in desteği bitti artık. Bana iyi bir tecrübe oldu. WHM’den şaşmam artık :)
Centos web panele bakın derim gelistirenler saglammkisiler centos isletim sisteminin yapanlarin diye biliyorum
Centoswebpanele bakın derim