Video çekmek artık son derece basitleşti ancak görüntüleri düzenlemek, montajlamak, kurgulamak kısacası video düzenleme dediğimiz işlem çekilen videoya anlam katmaktadır. Bu yazı dizimizde sizlere çektiğiniz videoları nasıl düzenleyebileceğinizi anlatacağız. Günümüzde birçok insan amatör kısa filmler çekiyor, internet yayıncılığı yapıyor ama konu eldeki ham videoları bir araya getirmeye gelince bu konuda bilgisiz kalabiliyorlar. Biz de, en azından video kurgu – montaj işine el atmak isteyenler için çeşitli rehberler hazırlamaya karar verdik. Tabii ki bunu hızlıca değil, adım adım yapacağız ve en temelinden girerek, “Kurgu nedir?” sorusunu cevaplayacağız.
Bu konuya yaklaşabileceğimiz bir diğer başlık ise video düzenleme olabilir. Yani aslında aynı şeyden bahsediyoruz. Video düzenlemek demek montaj yapmak veya kurgu yapmak ile neredeyse aynı işlemler olarak sayılabilir.
Kurgu (Montaj) Nedir?
Kısaca, kurgu bir video görüntü düzenleme ve manipülasyon işlemidir, birbirinden anlamsız parçaları bir araya getirerek ortaya bir anlam çıkarma sürecidir. Bunun yanında işlediğimiz video görüntülere özel efektler verme şansımız da bulunmaktadır. Tarihsel gelişimine baktığımızda, kurgu çeşitleri çizgisel ve çizgisel olmayan olarak ikiye ayrılmaktadır fakat bunlardan ilki günümüzde hemen hemen hiç kullanılmamaktadır. Bizim odaklanacağımız nokta ise çizgisel olmayan, yani dijital kurgu olacak. Bunun için de gerekli olan şeyler sadece hoparlör, kulaklık, bir bilgisayar ve tercihinize göre bir video kurgu yazılımı. Derslerimizde bir noktaya geldikten sonra, artık A ve B adlı iki görüntüden C’yi yaratma şansına erişeceğiz.
Kurgu için nasıl bir bilgisayar ve sisteme ihtiyacım var?
Evlerinde kurgu yapmak veya serbest olarak çalışmak isteyenlerin en çok sorduğu sorulardan biri de budur. Aslında muhtemelen şu anda odanızda bulunan orta seviye bir cihazla da kurgu yapabilirsiniz ama tabii ki bunun dezavantajları var.
En basitinden, hazırladığınız filmi veya görüntüyü “export” ederken, yani çıktısını alırken çok daha uzun süre bekleyeceksiniz, hatta kurgu işlemi sırasında render almanız gerektiğinde adeta çile çekeceksiniz. Tabii ki bu yaşananlar bilgisayardan bilgisayara göre değişmekte. Render konusuna yabancıysanız Render Nedir yazımızı okumanızda fayda var.
Öncelikle kurgu, daha doğrusu görüntü işleme programlarının tamamı için ideal olan işletim sistemi Macintosh’dur fakat Windows’tan vazgeçemeyenlerdenseniz bu da çok sorun teşkil etmeyecek. Dolayısıyla merak etmenize gerek yok. En iyi kurgu bilgisayarlarında Quadro serisi ekran kartları, onlarca çekirdekten oluşan Xeon işlemciler ve ECC bellekler kullanılır.
Açıkçası bunların maliyeti de belki on binlerce lirayı bulacağından ve siz de eğer evinizde saatlerce süren bir videoyu montajlamayacaksanız gereksiz diyebiliriz. Yani rahatlıkla video oyunları oynayabildiğiniz bir makine, kurgu aşamasında da işinizi görecektir. En doğru bilgiyi ise zaten deneyip gördüğünüzde alacaksınız.
İstediğiniz kaliteye ve cebinizdeki paraya göre de bilgisayarınızı ses monitörleriyle, referans kulaklıkla ve ikinci bir monitörle zenginleştirebilirsiniz.
En iyi kurgu programları nelerdir?
Bu da herkesin devamlı sorduğu ama asla net bir cevabı olmayacak sorudur. Kullanırken en rahat ettiğiniz, en verim aldığınız program her zaman en iyisidir fakat sundukları açısından, yani matematiksel olarak bakılınca Adobe Premiere, Apple Final Cut, Corel VideoStudio, CyberLink Power Director, Sony Movie Studio ve Pinnacle Studio gibi yazılımlar en iyilerdendir. Ülkemizde ise özellikle evlerde ve bazı yapım şirketlerinde sıkça Edius kullanıldığına şahit olabilirsiniz.
Tabii bunların yanında çok basitçe montaj yapabileceğiniz yazılımlar da mevcut; Sony Vegas, hatta Windows’un standart görüntü işlemi programı Movie Maker gibi. Bana gelince, tercihim her zaman Adobe Premiere Pro üzerinedir, gerek After Effects entegrasyonuyla, gerek de sunduğu binlerce plug in – eklenti desteğiyle.
Derslerimize de zaten Adobe Premiere Pro üzerinden devam edeceğiz. Merak etmeyin, bir programa yeterli seviyede hakim olduğunuzda birgün diğerlerine de geçmeniz gerekirse zorluk yaşamayacaksınız. Kurgu mantığını öğrendikten sonra, programların tek farkı menülerin ve kısayol tuşlarının farklı yerlerde bulunması olacak.