Kurgu (Montaj) derslerimizin devamında video yavaşlatmayı (slow motion efekti vererek), video hızlandırmayı (fast motion efektiyle) ve geri sarmayı, tersten oynatmayı (reverse efekti) işleyeceğiz. Peki nasıl yapılır?
Öncelikli olarak videoyu yavaşlatacağız ve slow motion efekti vereceğiz. Şimdi yapmanız gereken Premiere’i açtıktan sonra üst menüden “File” sekmesine tıklayıp “Import” u seçmeniz ve oradan üzerinde düzenleme yapacağınız videoyu proje kısmına yollamanız. Ek olarak söylemek gerekirse bu işlemleri yaparken biz Adobe Premiere CC sürümünü kullandık. Diğer Premiere sürümleriyle veya başka programlarla da bu işlemi yapmanız mümkün. Şimdi tekrar konumuza dönelim. İlk olarak yavaşlatacağınız, hızlandıracağınız veya tersten oynatacağınız videoyu içe aktarmanız gerekiyor.
Bunun ardından kaynak dosyalarımızı zaman çizgisine (timeline) “sürükle bırak” metoduyla yolluyoruz.
Yavaşlatma işlemini yaparken de zaman çizgisindeki videomuza sağ tıklayarak Speed / Duration kısmını seçiyoruz. Burada videonun hızı standart olarak “%100” olarak gösterilir. Hızı aşağı çekerseniz video slow motion, yükseltirseniz fast motion olur. Sabit bir rakam veremeyiz çünkü bu sizin elde etmek istediğiniz hıza bağlı olarak değişir. Hızı arttırdıkça videonun süresi kısalacak, azalttıkça artacaktır.
Gelelim videoyu geri sarmaya ve tersten oynatmaya. Bu efektin özellikle bazı TV programlarında veya maçlarda sıkça kullanıldığına şahit oluruz. Hatta yer yer renkli bir kurgu yapmak isteyen filmciler tarafından da tercih edilir. Kullanımı ise Premiere’de fazlasıyla basttir. Tıpkı slow ve fast motion verirken yaptığımız gibi, yine sağ tıklayarak Speed / Duration’ı seçiyoruz. Ardından “Reverse Speed” i aktif edip onaylıyoruz. Hepsi bu kadar. Bir sonraki derste görüşmek üzere.