Ülkemizde çoğu zaman mahkeme kararıyla kapatılan sitelere erişim için gündeme gelen VPN servisini diğer yönleriyle ele alacağız. İlk VPN’in tanımından başlayacağız ve daha sonra da nasıl çalıştığını temel düzeyde sizlere aktaracağız. İlk olarak VPN’in açılımından bahsedelim. VPN, Virtual Private Network kavramının kısaltılmışıdır. Türkçeleştirecek olursak “Sanal Özel Ağ” şeklinde çevirebiliriz. Evet kısacası VPN bir çeşit ağ sistemidir.
Ancak burada bir farktan bahsedilmesi gerek. VPN kullanmak ve DNS değiştirmek aynı şey değildir. VPN, çok daha profesyonel bir kullanım şeklidir. VPN kullanmak, DNS değiştirmekten daha güvenli ve daha kapsamlı bir yöntemdir.
VPN Neden Kullanılır?
Yurtdışında VPN genellikle güvenlik ön planda tutularak tercih edilir ve kullanılır çünkü VPN kullandığınız zaman ziyaret ettiğiniz internet sitelerinde iz bırakmazsınız. Siteye giren IP adresi olarak sizin IP adresiniz değil, VPN servisinizin IP adresi görünür. VPN kullanarak bir internet sitesine girdiğinizde aslında teorik olarak siz o internet sitesine girmiyor, sadece VPN sunucusuna bağlanıyorsunuz. Ancak pratikte ilgili internet sitesinde ne varsa yine tarayıcınızda onu görüyorsunuz, herhangi bir kısıtlamayla karşılaşmıyorsunuz.
Ülkemizde ise bu VPN servisi genellikle mahkeme kararıyla erişime kapatılan sitelere girmek için kullanılıyor. Popüler sosyal ağların zaman zaman engellenmesi, kullanıcıları VPN gibi çözümlere itiyor.
VPN Ücretsizli mi Ücretsiz mi?
Sağlıklı ve güvenli bir şekilde VPN’i ücretsiz kullanmanızın pek az yolu var. O yüzden profesyonel anlamda VPN kullanmak istiyorsanız ücretli çözümlere yönelmeniz gerekiyor. Son derece uygun fiyatlardan başlayarak çok daha fazla seçenek sunan ve aylık 50-60 dolara kadar çıkan VPN servisleri var.
Akıllı Telefonlarda VPN Kullanılır mı?
Günümüz akıllı telefonlarında VPN kullanımı mümkündür. Hatta akıllı telefon üzerinden VPN servisi için çok fazla alternatif vardır. Bu alternatifler 500 MB, 1 GB gibi ücretsiz kotalar da sağlamaktadır.
VPN Nasıl Kurulur?
Her işletim sistemi için farklı bir kurulum yöntemi olan VPN servislerinin kurulumu genel olarak basittir ve 5 dakika sürmeyecek işlemlerle VPN kurulumu yapmak mümkündür. Ancak dediğimiz gibi genel olarak tüm VPN servisleri bu şekilde kurulur diyebileceğimiz bir yöntem yoktur. Hangi VPN servisinden faydalanacaksanız, o servis size kurulum aşamasını mutlaka anlatıyordur.
VPN Nasıl Çalışır?
VPN servisi aldıktan sonra gerekli kurulum aşamasını tamamladığınızı varsayıyoruz. VPN kullanmak demek, sizden uzakta olan bir bilgisayara TCP/IP protokolleriyle bağlanarak o bilgisayarın internet erişimini kullanmak demektir. Yani siz tarayıcınızı açar ve google.com yazarsınız ancak arka planda sizin bilgisayarınız google.com’a girmez. VPN sunucunuzun interneti google.com’a girer ve siz VPN sunucusu üzerinden girilmiş google.com sayfasını görürsünüz.