Bir internet siteniz varsa VPS kavramı ile çok kez karşılaşmış olmalısınız. Hosting hesabı, Reseller hesabı ve sonrasında gelen VPS sunucu, orta ölçekli siteleri uygun fiyatlara barındırmak için çoğu zaman uygun birer seçenek olarak görünür. VPS sunucu denilen şey aslında adından da anlaşılabileceği gibi bir çeşit sunucudur. Ancak sanal bir sunucudur.
Öncelikle VPS’nin açılımından başlayalım. VPS’nin açılımı Virtual Private Server‘dır. Yani Sanal Kişisel Sunucu olarak Türkçe’ye çevirebiliriz. Bu kavramı anlamak için yine klasik hosting kavramına dönüyoruz. Web Hosting, bir ana bilgisayar içerisinden hesaplar açılarak internet sitelerimizi barındırdığımız alanlardır. Ana makinenin gücüne bağlı olarak bir sunucu yani server içerisinde yüzlerce site barınabilir. Böyle bir durumda söz konusu yüzlerce site aynı kaynakları kullanır. Aynı RAM, aynı işlemci ve aynı disk yüzlerce farklı siteye hizmet edecektir. Sitelerden birisi diğerlerinden daha yoğunsa, geriye kalan sitelerin kullanabileceği sistem kaynakları da o siteye aktarılır.
VPS, tam olarak bu noktada imdadınıza koşar. Yine bir ana makine içerisine kurulan VPS, sistem kaynaklarını sanal olarak böler ve diğer VPS sunucuların sizin kaynaklarınızı kullanmasını engeller. Şu şekilde somutlaştırabiliriz :
Bir ana makine yani sunucu yani server var. Bu sunucu içerisinde 16GB RAM yani sistem belleği var. Çeşitli sanallaştırma yazılımları ile bu makine tanesi 1GB RAM’e sahip olan 16 farklı VPS sunucu yani sanal sunucu olarak bölünebilir. 16 farklı sanal sunucu yani VPS içerisine birbirinden farklı işletim sistemleri barınabilir, bir tanesi Counter Strike yükleyip oyun sunucusu iken diğer makineler içerisinde günlük 10.000 ziyaretçiye hizmet veren internet siteleri barınabilir.
VPS sunucu satın alırken dikkat etmeniz gereken şey ilk olarak hizmet alacağınız firmanın o ana makineyi kaç parçaya böldüğüdür. 16GB RAM’li bir makineyi tanesi 512MB RAM’e sahip olmak koşulu ile 32 adet sunucuya bölebilirler. Bu pek istenmedik bir durumdur. Tabii ki bunu firmalar sizinle paylaşmaz ancak diğer müşterilerin firma hakkındaki yorumları bu konuda sizi aydınlatabilir.
Söz konusu bu bölme yani sanallaştırma işleminin yapıldığı yazılımlarda önemlidir. Yani VPS servisi alacağınız firmanın hangi sanallaştırma yazılımını kullandığı, performans konusunda önemli bir etkendir. KVM, OpenVZ gibi çeşitli sanallaştırma yazılımları mevcuttur.
VPS sunucuların kontrolü büyük ölçüde sizin elinizdedir. İçerisine istediğiniz yazılımları kurabilirsiniz, VPS sunucu ile hosting satışı yapabilirsiniz, reseller hesabı yani bayi hosting satışı yapabilirsiniz veya fazla ziyaretçi sayısına sahip sitelerinizi barındırabilirsiniz. VPS sunucu teknolojisinden sonra ortaya çıkan bir diğer kavram ise VDS sunuculardır. VDS sunucunun bir üst noktası ise Dedicated sunucu hizmetidir. VDS sunucu ve Dedicated sunucu hizmetleri hakkında önümüzdeki günlerde paylaşımlarda buluncağız.
Yani diyorsun ki saydığın sistemler internet sitelerine hayat veren sistemlerdir internet sitelerinin çalışması için gereken şey sunucudur.
Kesinlikle :) İnternet siteleri sunucu (server) üzerinde çalışır ve VPS’de bir çeşit sunucudur.
Güzel ve faydalı bir yazı olmuş.
Güzel yorumunuz için teşekkürler.